6 Nisan 2019 tarihinde Milliyet tarafından yayımlanan haberi okurlarımızla paylaşıyoruz.
Cezaevi ürünleri marka oluyor
Cezaevlerinde mahkûmların ürettiği zeytinden mobilyaya kadar çeşitli ürünler artık markalı olacak. ADVEM çatı markası altında toplanacak ürünler, 50’ye yakın işyurtları mağazasında satılacak.
Üretimde milyarlarca lira ciroya oluşan Adalet Bakanlığı Cezaevleri İşyurtları Kurumu, radikal bir adam atarak markalaşmaya gidiyor. Bugüne kadar mahkûmların ürettiği ürünleri çeşitli isimler altında piyasaya süren kurum, “tek çatı” altında markalaşma kararı aldı. Bu amaçla yapılan ilk çalışmada tamamlandı. “Adaletten Doğan Güç” sloganıyla “ADVEM” çatı markası altında toplanan markalardan; gıda ürünleri için “Elban”, deri ürünleri için “Mimderi”, tekstil ürünleri için “Ademoda”, mobilya ve demir ürünleri için “Adnora”, sosyal tesis işletmeciliği için “Adeko” markalarının tescil işlemleri tamamlandı. Cezaevleri, bu markalarla yakında halkın karşısına çıkacak. İşyurtları Daire Başkanı Murat Atan, “Amacımız, kurumsal kalitenin sunumla birleşmesi, markalaşmak” dedi.
Binlerce ürün satılacak
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün talimatları doğrultusunda cezaevleri markalaşmak için atılım gerçekleştiriyor. Bu amaçla Adalet Bakanlığı Cezaevleri İşyurtları Kurumu ile Türk Patent ve Marka Kurumu arasında imzalanan; patent, marka, tasarım ve diğer sınai mülkiyet hakları protokolü doğrultusunda ilk adım atılıyor. İşyurtları Daire Başkanı Atan, markalaşma sürecini şöyle anlattı:
BU YIL HALKA SUNULACAK: Sayın Bakan Abdulhamit Gül’ün ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda, üretilen ürünlerin; işyurtlarının misyonunu, kültürünü ve somut işlevini ortaya koyması, taşıdığı anlamla görsel ve işitsel bir bağ kurması için tescilli markalar altında tek çatıda toplanması yönünde bir çalışma yürütüldü. Bu markaların bu yıl ürünlerle birlikte kullanılması için çalışmalar başladı.
180 İŞ KOLU: İş Yurtları Kurumu tarafından 180’den fazla işkolunda yapılan üretimlerde ortaya çıkan binlerce ürün belirli markalar altında toplanacak.
Slogan: Adaletten Doğan Güç
TANITIM ATAĞI: Ürün ve el sanatları sergileri, internet sayfalarında ve sosyal medyada paylaşımlar, tanıtım filmleri, kataloglar bu tanıtım faaliyetleri kapsamında yapılan çalışmalar için materyaller hazırlandı. Tanıtım faaliyetleri için 13 bölümlük belgesel hazırlığı yapılıyor. Amacımız, kurumsal kalitenin sunumla birleşmesi, tek isim altında markalaşma.
ÇATI MARKA ADVEM: Markalaşmanın sloganı, ‘Adaletten Doğan Güç’ olacak. ‘Adalet, Verimlilik, Eğitim ve Mükemmellik’ kavramlarını içerdiği için tek çatı markası ise, ‘ADVEM’ markası altında toplandı. ADVEM markası altında toplanan markalardan tescil işlemleri tamamlanan gıda ürünleri için ‘Elban’; deri ürünleri için ‘Mimderi’; tekstil ürünleri için ‘Ademoda’; mobilya ve demir ürünleri için ‘Adnora’; sosyal tesis işletmeciliği için, ‘Adeko’ markaları yakında halkın hizmetinde olacak.
125 ton zeytin işleniyor
İMRALI’DAN ZEYTİNYAĞI: İmralı Cezaevi’nde 8 bin zeytin ağacından yılda ortalama 125 ton zeytin elde ediliyor. İmralı Adası’ndaki zeytin kuyularında salamura olarak işleniyor. İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu İş Yurtları Müdürlüğü tarafından üretilen zeytin, zeytin ezmesi ve zeytin yağı satışları İM-CE markası ile halka satılıyor. Gıda ürünleri için belirlenen ELBAN çatı markasıyla halkla buluşacak.
50 MAĞAZADA SATIŞ: Belli markalarda altında üretilen ürünler, hem cezaevlerinin kendi iç bünyesinde tüketilecek hem de 50’ye yakın işyurtları mağazasında, -genellikle adliyelerde kurulu- halkla buluşacak.
DSİ BÜTÇESİ KADAR CİRO: İşyurtları, Türkiye’de milyarlarca lira cirosu olan özel bütçeli kuruluşlar içinde altıncı sırada. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün yatırım bütçesi kadar bütçeye ulaşıyor. Adalet Bakanlığı bünyesinde hükümlü ve tutukluların meslek edinmesi amacıyla yapılan yatırımlar öncelikli olmak üzere, Adalet Bakanlığı’nın diğer ihtiyaçlarında da kaynak temin edebiliyor.
Bir cevap yazın